Sestavine za testo:
- 250g črne moke
- ščepec soli
- 1 žlička suhega kvasa
- 15g oz. 3 žlice olivnega olja
- 150 ml mlačne vode
Priprava testa:
Čas priprave: 15 min – 24 ur
Samo testo je zelo preprosto za pripravo. V posodo stresemo moko, ji dodamo sol in kvas ter vse skupaj premešamo. V zmešane suhe stvari naredimo v sredini luknjo in dodamo olje in vodo, vse skupaj z roko dobro zgnetemo, da dobimo lepo kepico testa. Pripravljeno testo malenkost posujemo z moko, prekrijemo s krpo in pustimo 15 minut počivati.
V kolikor želimo pico hitro, kot se v večini primerov zgodi tudi pri nas, lahko testo razvaljate in nanj dodate željene sestavine. Za še boljše in mehkejše testo, ga lahko pustite počivati v hladilniku 24 ur, v pokriti posodi, da se ne posuši.
Sestavine za nadev:
- pelati
- veganski sir
- dimljen tofu
- paprika
- koruza
- fižol
- paradižnik
- sveža bazilika
Nadev in peka:
Testo na pomokanem peka papirju z rokami oblikujemo v želeno obliko. Na pripravljeno testo najprej nanesemo pelate, na njih pa nariban tofu in sir. Na pripravljeno osnovo še damo ostale sestavine, razen bazilike, katero dodamo, ko je pica že pečena ali nekaj minut pred koncem.
Pico pečemo na 230°C nekje 20 minut, da se testo lepo zapeče.
Omaki – pelati z mičken soli, popra in suhe bazilike in tržaška omaka s stisnjenim česnom, nasekljanim peteršiljem in prelita z olivnim olje.