Enolončnice, Glavne jedi, Recepti

Recept za veganski bograč s stročnic

Recept za veganski bograč

Topel veganski bograč za hladne zimske dni

Ti hladni dnevi so kot nalašč za enolončnice, kot je golaž, čili sin carne in razne mineštrice. Mi smo se odločili, da tokrat naredimo bograč. Tak nadgrajen bograč. S stročnicami. Soja (sojini zrezki), grah in fižol.

Bograč bi naj bil iz treh vrst mesa, no ta naš je iz treh vrst stročnic. Super ane 😉

Količina je za 4 do 5 oseb ali 2 lačna za dva dni 😀

Sestavine za veganski bograč:

Priloga:

Začinimo z:

  • 1/2 zelenjavne jušne kocke
  • 1 žličko himalajske soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 5 iglic svežega timijana
  • 3dl paradižnikove omake
  • 2 žlički paradižnikove mezge
  • 2 lovrova lista
  • ščep čilija (po želji)
  • 1 l vode

Priprava:

Recept za veganski bograč je v osnovi zelo preprost, saj damo sestavine samo skupaj in pustimo, da se bograč skuha.

Če uporabimo suh fižol, ga čez noč pustimo namakat v vodi. Mi smo ga tokrat pozabili namakat, pa je tudi šlo 😉 Kuhamo ga nekje dobro urco, v osoljeni vodi. Med tem pripravimo vse ostale sestavine.
Še v eno kozico posebej damo kuhat 6 sojinih zrezkov, s 0,5 l vode in pol jušne kocke, da so mehko kuhani in potem vodo odlijemo, saj jih pozneje dodamo narezane v bograč.

Za veganski bograč najprej v večji posodi na olju popečemo čebulo in česen, da čebula postekleni in malenkost porjavi. Nato dodamo vse sestavine, tudi že kuhan fižol, razen sojinih zrezkov ter vse skupaj premešamo in dušimo nekje 10 minut.

Potem dodamo še vse začimbe in prelijemo z vodo ter kuhamo nekje 30 minut. Po 30 minutah še dodamo, že kuhane, na kocke narezane sojine zrezke in kuhamo še 15-20 min.

Nekje 5 minut pred koncem, v kozici zavremo 0,5 l vode s polovico jušne kocke in malo soli ter pripravimo polento za prilogo.
Koliko polente dodate v vodo je odvisno od tega, kako gosto polento želite imeti.

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja