Prigrizki, Recepti

Veganski klipiči

Recept za veganske klipice

Recept za veganske klipiče

Klipičev se spomnim še iz mladosti, saj smo jih doma velikokrat pekli. Imajo smešno ime in sem šla googlat in res obstajajo klipiči (sem ves čas imela v mislih, da smo si doma pač to ime izmislili 😉 ).

Veganski klipiči so res enostavni za pripravit, edino kar nam vzame več časa, je priprava kroglic, katere nato na zelo tanko razvaljamo.

Razvaljane nato zavijemo, damo na pekač in po vrhu premažemo z nadomestkom za rumenjak ter posujemo s sezamom.

Po želji jih lahko napolnimo še z naribanim veganskim sirom, vegansko zaseko ali poljubnim dodatkom 😉

Jaz sem tokrat delala iz 500g moke in mi jih je prišlo točno 60 kosov. Odvisno je tudi od tega, kako velike kroglice delamo.

Sestavine:

  • 500 g pirine gladke moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 250 ml rastlinskega mleka
  • žlička sladkorja
  • 1 dcl olja
  • žlička soli
  • 3 žličke Golden exx (nadomestek za jajce) – zmešano s cca 1dl vode
  • sezam
  • ni obvezno: veganski sir ali veganska zaseka

Priprava:

V večjo posodo nasujemo moko s soljo in naredimo na sredini luknjo. V toplo mleko damo sladkor in zdrobimo kvas, premešamo in vlijemo v luknjo v moki. Pustimo cca 10 minut, da nekoliko vzhaja. Dodamo olje in zgnetemo testo. Gnetemo kar nekaj časa, da dobimo fino testo.
Iz testa začnemo delati majhne kroglice (premera nekje 3 cm). Preden vse naredimo, nam prve že vzhajajo in lahko že začnemo z valjanjem.
Kroglice na zelo tanko razvaljamo ter po želji napolnimo (posujemo), jaz sem tokrat uporabila nekaj naribanega sira. Nato jih zvijemo in polagamo na pekač.
Premažemo jih z Golden exx, nadomestkom za rumenjak (lahko premažemo tudi z oljem) ter posujemo s sezamom.

Pečemo jih na 230°C, dobrih 15 minut. Spremljamo jih in ko postanejo nekoliko rumenkasti, so gotovi, saj se res hitro spečejo.

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja