Glavne jedi, Recepti

Recept za domače seitanove zrezke

Recept za domače seitanove zrezke

Ta teden sem preživela en zabaven večer v kulinaričnem eksperimentiranju z Urško in Špelo.

Najprej smo si pripravile hot-dog (vegan of course 😉 ), tak z vsemi možnimi dodatki. Not so zmagale Špeline alge s sezamom. Le kdo bi si mislil, da so lahko alge tako odličnega okusa.

Ko smo se najedle, smo naredile plan za domače seitanove zrezke iz pripravka Seitan fix. Sama sem imela v mislih nekoliko drugačno pripravo, a smo se na koncu odločile, da za prvič poskusimo preverjen recept od teh dveh mojstrov (thehappypear.ie).

Domačih seitanovih zrezkov sploh ni tako težko pripraviti. S pripravkom Seitan fix, je priprava zelo preprosta in hitra. Pripravek zmešate z začimbami in dodatki po želji, daste kuhat in seitan je pripravljen. Potem ga lahko pečete, ocvrete, marinirate v najljubši omaki…

Recept za domače seitanove zrezke

Sestavine za približno 20 zrezkov:

  • 500 g Seitan fix – pripravka za seitan
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • žlička soli
  • 1 čajna žlička dimljene paprike
  • 1 žlica sojine omake
  • 8 žlic paradižnikove mezge
  • 400 g  kuhane čičerike ali iz konzerve, ki jo pretlačimo

Dodatne sestavine:

  • 1 jušna kocka za nekje 700 ml jušne osnove
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 4 žlice sojine omake

Priprava:

Osnovne sestavine za zrezke zmešamo skupaj in pregnetemo, da dobimo grobo testo. Grudice, ki se naredijo od mezge in od čičerike poskusimo med prsti zdrobiti.

Potem dodajamo jušno osnovo, nekje 300 ml, ostalo dodajamo po občutku. Nato zgnetemo, da pride taka fajn zmes. Na prvi pogled nič kaj preveč lepa 😉

Iz zmesi, ki jo dobimo, naredimo zrezke. Nekoliko jih lahko potolčemo ali samo stisnemo ob desko.

Recept za domače sejtanove zrezke
Kuhanje domačih seitanovih zrezkov

Te zrezke nato damo kuhat v 300 ml jušne osnove, kateri dodamo:
– na majhne koščke narezano čebulo in 4 stroke česna
– 4 žlice sojine omake
– in 0,5 l do 1 l vode (toliko, da se zrezki prekrijejo)
Najboljše, da damo najprej manj vode in potem dolivamo zraven, če je potrebno, toliko da prekrijemo seitanove zrezke.

Na zmerni temperaturi kuhamo nekje 30 minut (ne sme vreti).

Kuhane zrezke odcedimo in jih pustimo, da se ohladijo.
Nato jih z ostim nožem po dolžini razrežemo na polovico, da iz enega, dobimo dva zrezka.
Iz pol kilograma seitana, smo dobile nekje 20 zrezkov.

Pripravljene sejtanove zrezke nato mariniramo v marinadi iz:
– sojine omake
– česna v prahu
– dimljene paprike
– po želji lahko dodamo še arašidovo maslo (Urškin nasvet 😉)

Fajn jih prepojimo z marinado in nato v ponvi na majhnem ognju ocvremo.

Pridejo res okusni seitanovi zrezki.

Mariniranje seitanovih zrezkov
Pečenje domačih seitanovih zrezkov
Recept za domače sejtanove zrezke

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja