Namazi, Recepti

Veganski tatarski biftek

Recept za veganski tatarski biftek

 Ste že poskusili narediti veganski tatarski biftek?

Leto je spet naokrog in prihaja čas, ko imamo več obiskov ali gremo na obiske, zaradi česar nam prav pride recept za veganski tatarski biftek. Kateri je v mesni različici žalostna tradicija v teh prazničnih dneh, ki bi morali biti mirni, lepi, polni veselja in življenja, v pravem pomenu praznični.

Večkrat je že kdo, ki ni vegan, rekel za ta veganski biftek, da je celo boljši kot ”pravi”, poleg tega, pa kar je najpomembnejše, je prijazen do živali in tudi do našega zdravja 😉

Za biftek potrebujemo:

  • 1 skodelico suhih paradižnikov, katere predčasno namakamo v topli vodi cca. 2 uri oz. skozi noč, ali pa uporabimo 1 skodelico vloženih suhih paradižnikov spranih pod vodo
  • 1 skodelico kuhane zelene leče
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička kaper
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
  • 2 žlički olivnega olja
  • poper, sol

Priprava:

Veganski biftek je zelo preprost za pripravo. Najprej v kozico damo dve skodelici vode, dva ščepeca soli in malo več kot pol skodelice zelene ali rjave leče in kuhamo. Ko voda zavre zmanjšamo ogenj, da počasi vre in se lepo leča prekuha, da bo dobro mehko kuhana, malenkost prekuhana (20-25min).

Med tem časom, ko se leča kuha, v blenderja ali v posodo od paličnega mešalnika dodamo vse ostale sestavine.
Najprej dodamo 1 narezano čebulo (ne preveliko, ker ima potem veganski biftek močen okus po čebuli). Nato dodamo skodelico suhih paradižnikov, ki smo jih imeli čez noč namočene v vodi, če uporabimo vložene jih speremo pod vodo. Dodamo še 2 stroka česna, 1 žličko sladke rdeče paprike v prahu, 1 žličko kaper, 1 žličko gorčice, 2 žlički olivnega olja, poper in sol po okusu (nekje 1/4 žličke). Kapre in gorčica imata zelo močan, izrazit okus in lahko hitro prevzameta okus in se lahko prvo doda tudi samo pol žličke ter ko preizkusimo, dodamo še več.

Sedaj, ko smo vse sestavine pripravili, je leča že verjetno kuhana, če pa še ni, lahko malo pospravimo po kuhinji 😉
Kuhano lečo najprej odcedimo, nato dodamo 1 skodelico leče k ostalim sestavinam ter vse skupaj zblendamo do gladke mase, da ne ostane kakih kosov od leče (zaradi česa je bolje, da je mehko kuhana), da bo veganski biftek gladke strukture.

Pripravljen biftek lahko takoj poskusimo na kruh, veliko boljši je pa naslednji dan, ko se okusi prepojijo.

In lepe veganske praznike!

Prirejeno po receptu: 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja