Tsampa in njene koristi uživanja
Med postopkom praženja ječmenove kaše se škrob iz ječmena delno razgradi. To povzroči, da je tsampa nekoliko sladkastega, prijetnega okusa.
Tsampo s kmetije imate radi, saj je;
- zelo hranljiva,
- lahko prebavljiva in
- okusna.
Njen okus, teksturo in vonj so odobrili tudi najbolj zahtevni jedci kar jih svet pozna – otroci.
Posebno otroci, starejši in športno aktivni cenijo predvsem to, da je tsampa lahko prebavljiva. Tsampo nekateri priporočajo tudi za prehrano doječih mamic, saj naj bi spodbujala nastanek materinega mleka.
Najboljši nadomestek za otroške kašice – čokolino in čokolešnik
Ker je tsampa že prepražena, je toplotno obdelana in nadaljnjega kuhanja ne potrebuje. Je enostavna rešitev za hitri zajtrk med tednom tako za odrasle kot za otroke. Z dodatkom kakava in žlice sirupa je skoraj kot priljubljeni čokolino – le brez sladkorja in vseh umetnih dodatkov.
Tsampa je najboljša pripravljena z vročim čajem, mlekom ali vodo. Razvajate se lahko z dodatkom čokolade, mandljev, orehov, masla, kokosovih kosmičev, rozin … vsako jutro drugačna kombinacija!
Priprava Tsampe:
- V posodico damo vročo vodo, mleko ali čaj.
- Počasi dodajamo tsampo in mešamo, da dobimo željeno gostoto.
- Tsampo po želji obogatimo po svojem okusu – dodamo ščepec soli, sladila, borovnice, rozine, mandlje, kokos, čokolado…
Sestavine:
100% pražena ječmenova moka
Hranilne vrednosti:
Hranilna vrednost | na 100g |
Energijska vrednost | 1485 kJ |
352 kcal | |
Maščobe | 2,6 g |
–od teh nasičene | 0,5 g |
Ogljikovihidrati | 61,4 g |
– od tega sladkorji | 0,8 g |
Vlaknine | 15,2 g |
Beljakovine | 14 g |
Sol | 0 g |
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.