Davert ekološka bela kvinoja
Kvinoja izvira iz Južne Amerike. Inki so imeli pridelek kvinoje za svetega, imenovali so jo mati vseh žit. Njihov poglavar jo je vsako leto ob solsticiju posejal z zlato žlico. V predkolumbovskih časih si je po pomembnosti za prehrano delila drugo mesto skupaj s koruzo (prvi je bil krompir). Danes je priljubljena zaradi visoke vsebnosti beljakovin. Poleg tega pa je tudi vir magnezija, železa in cinka. Kuhana ima rahlo, ‘puhasto’ strukturo, ki spominja na kuskus.
Priprava:
100g suhe kvinoje predstavlja zadostuje za prilogo za 2 osebi.
100g kvinoje speremo in kuhamo v 250 ml vrele vode 15-20 minut. Solimo po okusu.
Sestavine:
bela kvinoja*.
* – iz kontolirane ekološke pridelave
Lahko vsebuje sledi oreščkov in sezama.
Hranilne vrednosti:
Hranilna vrednost | na 100g |
Energijska vrednost | 1543 kJ |
366kcal | |
Maščobe | 5,9 g |
– od tega nasičene | 0,5 g |
Ogljikovi hidrati | 62 g |
– sladkorji | 1,8 g |
Vlaknine | 6,9 g |
Beljakovine | 12 g |
Sol | <0,063 g |
Magnezij | 198 mg (53% PDV**) |
Železo | 3,6 mg (26% PDV**) |
Cink | 2,2 mg (22% PDV**) |
** – odstotek priporočenega dnevnega vnosa pri odrasli osebi.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.