Prekmurski veganski Bograč
Prekmurski veganski bograč je juha ali enolončnica iz zelenjave, začinjena s papriko in drugimi začimbami. Je variacija golaža, ki originalno izvira iz Prekmurja in Madžarske, in je običajen obrok, ki ga jedo večinoma v srednji Evropi, pa tudi v drugih delih Evrope.
Beseda bograč izhaja iz madžarske in sicer pomeni kotel. Kotliček je kovinski lonec za kuhanje na odprtem ognju. Njegova značilna oblika in diagonalni ročaj ga razlikujeta od podobnih posod.
Njegov izvor sega v 9. stoletje v enolončnice, ki so jih jedli madžarski pastirji. Prejšnje različice golaža niso vključevale paprike, saj je bila v Stari svet uvedena šele v 16. stoletju.
Prekmurski veganski bograč pod znamko Guj’žna, predstavlja skrbno pripravljen veganski izdelek, ki ga lahko ponudite kot glavno jed ali predjed. Cilj ustvarjalcev nove sodobne družine izdelkov Gujž’na je ponuditi tradicionalne recepte naših babic za urbanega človeka, ki se prehranjuje bolj zdravo in skladno s potrebami današnjega časa.
Z izdelki Gujž’na se pridrižujemo mednarodni kampanji „Brezmesni Ponedeljek“ (angleško Meatless Monday), ki spodbuja ljudi, da ob ponedeljkih ne jedo mesa, da bi izboljšali svoje zdravje in zdravje planeta.
Priprava
Prekmurski veganski Bograč samo pogrejemo, da zavre in postrežemo.
Priporočeno je, da se ločeno se skuha krompir, bograču se pa doda 100-200 ml vode že pred kuhanjem in ko je krompir kuhan ga dodamu bograču. Tako imamo pripravljeno kosilo za 3-4 osebe.
Sestavine
čebula, krompir, seitan (voda, pšenične beljakovine, pšenična moka), jušna osnova (jedilna sol, sladkor, maltodekstrin, ekstrakt kvasa, palmino olje, aroma, škrob), sredstvo za uravnavanje kislosti (citronska kislina), cvetača v prahu, paradižnik v prahu, začimbe (česen v prahu, kurkuma), koncentrirani sok čebule, sončnično olje), teksturirane sojine beljakovine (razmaščena sojina moka, voda), voda, sončničnno olje, rdeče vino (vsebuje sulfit), dvojni paradižnikov koncentrat (paradižnikov koncentrat, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina (česen, jušna osnova, kuhinjska sol, sušena zelenjava (korenje, rebrinec, krompir, čebula, zelena, listi peteršilja)), ojačevalca arome (mononatrijev plutamat, dinatrijev inozinat), sladkor, začimbe, koruzni škrob, barvilo (riboflavin), začimbe, sojina omaka, (voda, ekstrakt sojinih semen, sladkor, jedilna sol, pšenična moka), pekoči feferoni, sol.
Po odprtju uporabiti v roku 5 dni.
Hraniti na temperaturi do +7o C.
Hranilne vrednosti:
Hranilna vrednost | na 100 ml |
Energijska vrednost | 521 kJ |
124 kcal | |
Maščobe | 8,4 g |
– od tega nasičene | 0,9 g |
Ogljikovihidrati | 7,5 g |
– od tega sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 4,7 g |
Sol | 0,8 g |
Kristina (preverjena stranka) –
Tole je pa…neverjetno! Nimamo drugih besed!