Diet-Food Sladilo Eritritol
Sladilo Eritritol je vrsta ogljikovih hidratov, imenovana tudi sladkorni alkohol. To so v vodi topne spojine, ki jih naravno najdemo v številnih vrstah sadja in zelenjave. Proizvaja se tudi s fermentacijo iz preprostega sladkorja, pridobljenega iz koruze, imenovanega dekstroza. Uporablja se kot brez kalorično sladilo, ki pomaga nadomeščati kalorije ogljikovih hidratov, ki vsebujejo sladkor, v raznih živilih in pijačah.
Ali se eritritol pojavlja naravno?
Da, naravno se nahaja v sadju, kot so grozdje, breskve, hruške in lubenica. Najdemo ga tudi v gobah in fermentirani hrani, kot so pivo, sir, sojina omaka in vino. Komercialno se uporablja pri proizvodnji pekovskih izdelkov, brezalkoholnih pijač, sladkarij, žvečilnih gumijev, čokolad.
Kakšne so zdravstvene koristi uživanja eritritola?
Tako kot večina sladkornih alkoholov tudi eritritol ni tako sladek kot sladkor: le približno 60-80 odstotkov. Zaradi pomanjkanja kalorij je eritritol edinstven med sladkornimi alkoholi, ki so večinoma približno dve kaloriji na gram (v primerjavi s približno štirimi kalorijami na gram). Zdravstvene koristi eritritola presegajo nadomeščanje kalorij ogljikovih hidratov in sladkorja v naši prehrani. Dve področji, kjer je eritritol znan po svojih pozitivnih učinkih, sta zdravje ustne votline in raven sladkorja v krvi.
Uporaba
Lahko ga uporabljajo diabetiki. Ima nizek GI = približno 0. Uporaba eritritola v hrani in pijači, namesto sladkorja, povzroči manjši porast ravni glukoze v krvi po zaužitju.
Sestavine
100% eritritol.
Hranilne vrednosti:
Hranilna vrednost | na 100g |
Energijska vrednost | 0 kJ |
0 kcal | |
Maščobe | 0 g |
– od tega nasičene | 0 g |
Ogljikovihidrati | 0 g |
– od tega sladkorji | 0 g |
– od tega polihidrični alkoholi | 0 g |
Beljakovine | 0 g |
Sol | 0 g |
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.