Kis in Kvas bio Natto
Natto je fermentirana soja, ki ima specifičen vonj in ob odprtju spominja na parmezan in/ali karamelo, okus pa je blago grenek – pri mešanju se med zrni začnejo delati zanj značilne nitke.
Japonci ga največkrat pripravijo v kombinaciji s kuhanim rižem in začinjen s sojino omako.
Sestavine:
soja, Bacillus subtilis var. natto.
V sledeh lahko vsebuje gluten, oreščke, sezam in gorčična semena.
Priljubljenost natta še vedno narašča, tudi zato, ker Zahodnjaki šele zdaj zares odkrivamo, kako zdrav je. Poleg tega, da je bogat z vitaminom K2 (oblika vitamina K, ki jo večinoma proizvajajo bakterije, pomemben je za zdravje krvožilnega sistema ter kosti), vlakninami in beljakovinami, vsebuje tudi encim nattokinase, ki znižuje krvni tlak in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Njegov učinek na kri je tako intenziven, da stroka ljudem, ki imajo težave s slabim strjevanjem krvi oz. hemofilijo, odsvetuje njegovo prekomerno uživanje. Vse več raziskav potrjuje tudi njegovo probiotičnost in mu pripisuje pomembno vlogo pri omejevanju števila škodljivih bakterij v prebavnem traktu. Znanstveniki se sicer še vedno zelo zavzeto ubadajo z raziskovanjem njegovih vplivov na zdravje, saj je pričanj o pozitivnih učinkih natta veliko, procesi, ki se skrivajo za njimi pa so zapleteni in še ne povsem raziskani.
Svež > zamrznjen > v kapsulah
Kljub temu, da je natto tudi pri nas že na voljo zamrznjen, je seveda najboljši svež in nepasteriziran, saj poleg odličnega okusa zadrži tudi vse svoje zdravju koristne lastnosti. V kozarčku pravkar fermentiranega natta (no, najboljši je po nekaj dneh čakanja v hladilniku) se torej skriva pravo bogastvo dobrih bakterij, vitaminov in blagodejnih encimov. Na spletu ter specializiranih trgovinah je encim nattokinase sicer na voljo tudi izoliran v obliki kapsul, vendar še zdaleč ni tako učinkovit, kot ko je v dobri družbi vsega ostalega, kar natto ponuja, njegovo učinkovitost poveča prisotnost vitamina K2.
Zanimivost za konec: neba neba
Japonci imajo za sluzasto-lepljive jedi poseben izraz, neba neba, ki je včasih uporabljen tudi kot sinonim za natto. Izraz naj bi posnemal zvoke, ki jih ljudje proizvajamo ob uživanju takšne hrane. Pa še malo biologije: lepljive nitke so sestavljene iz snovi, ki jo med fermentacijo izloča Bacillus subtilis natto, polimera glutamatske kisline.
Urška Petek –
Res super, okusno in hranljivo. Marsikdo mu dela krivico zaradi izgleda :D, ampak če to odmisliš in poskusiš, te bo očaral. Super na solati, v sendviču, zraven riža, celo na pizzi! 😀