Lima bio blaga Shoyu sojina omaka
Na Japonskem sta dve fermentirani sojini omaki, Shoyu in Tamari, že nekaj stoletij priljubljeni začimbi. Danes so te okusne omake cenjene po vsem svetu. Razlika med Shoyu in Tamari je v njihovi sestavi. Shoyu je narejen iz soje in pšenice, medtem ko je Tamari čista sojina omaka. Shoyu vsebuje več mineralov, beljakovin in nepogrešljivih vitaminov. Med dolgim postopkom fermentacije naravni encimi pretvarjajo škrob, beljakovine in lipide, ki jih vsebujejo surova soja in pšenica, v hranila, ki se zlahka absorbirajo, saj so predhodno predelana: aminokisline, polinenasičene maščobne kisline, počasni ogljikovi hidrati. Med fermentacijo se razvije mlečna kislina, ki ugodno vpliva na črevesno floro in na učinkovito absorpcijo hranil. Dodana morska sol pa oskrbuje z minerali in elementi v sledovih. Z uporabo omake Lima namesto soli zmanjšamo tudi količino soli v svojih jedeh in hkrati povečamo njihov naravni okus.
Uporaba Shoyu
Shoyu in Tamari sta ojačevalca okusa, zdrave in tekoče različice zelenjavnih kock. Primerne so za zahodne in tudi orientalske jedi. Ne uporabljajte jih le za soljenje, ampak tudi za krepitev naravnega okusa sestavin med kuhanjem in kot začimbo na mizi. Shoyu ima tudi značilen rahel dotik alkohola, ki je posledica fermentacije pšenice. Zato ni zelo primeren za dolgotrajno segrevanje in ga je treba dodati na koncu postopka priprave, da ne izgubi okusa. Shoyu je kot nalašč za kumarice, jedi v voku, z rižem, rezance, s sušijem.
Sestavine:
Voda, soja*, pšenica*, morska sol, alkohol* (iz naravne fermentacija), koji (Aspergillus oryzae).
* – iz certificirane ekološke pridelave
Hranilne vrednosti:
Hranilna vrednost | g/100g |
Energijska vrednost | 315 kJ |
75 kcal | |
Maščobe | 0,1 g |
– od tega nasičene | 0,0 g |
Ogljikovi hidrati | 4,9 g |
– od tega sladkorji | 1,5 g |
Vlaknine | 0,9 g |
Beljakovine | 9,6 g |
Sol | 14,0 g |
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.