Arche tridelni kalilnik – navodila za uporabo:
1. Namakanje
Semena operemo in pustimo, da se namakajo približno štiri ure, žita in stročnice namakamo
nekje 12-15 ur.
2. Namočena semena/žita/sročnice porazdelimo v kalilnik
V zgornji dve posodi (z odtokom) enakomerno porazdelimo namočena semena.
3. Sestavimo kalilnik
Postavimo oba pladnja za kalitev na spodnji pladenj (brez odtoka). Odtočni luknji obrnjeni vsaka
v svojo stran. Tako se voda najbolje porazdeli.
4. Kalilnik zapremo
Kalilnik zapremo s pokrovom in hranimo nekje na konstantni temperaturi. Najboljša temperatura
je 20°C. Kalilnika ne postavljamo na direktno sončno svetlobo.
5. Redno zalivanje
Semena je potrebno redno spirati z vodo. Majhna semena spiramo na vsaka 2-3 dni, večja vsak
dan. Ob spiranju pazimo, da voda odteka v spodnjo posodo in da semena/kalčki niso potopljeni v
vodo.
6. Nabiranje kalčkov
Kalčke nabiramo glede na pretečen čas iz spodnje tabele. Kalčke naj bi zaužili takoj, lahko pa jih
hranimo v hladilniku 2-3 dni. Kalčke od stročnic (leča, čičerika, soja in fižol) je treba pred
zaužitjem na kratko blanširati (cca. 2 minuti).
7. Čiščenje kalilnika
Vsako posodo temeljito očistite s kisom in krtačo. Material je primeren za pranje v pomivalnem
stroju. Iz higienskih razlogov pa je treba kalilnike čistiti predvsem ročno.
Tabela količin in kaljivosti priljubljenih semen:
Seme | Količina (žlica) | Trajanje kaljenja (v dneh) |
Alfaalfa | 1-2 | 6-8 |
Grško seno | 1 | 2-4 |
Brokoli | 1 | 3-5 |
Kreša | 1-2 | 3-4 |
Leča | 2 | 3-4 |
Redkvica | 1 | 3-4 |
Gorčica | 1 | 2-4 |
Mungo fižol | 2 | 4-5 |
Soja | 2 | 4-5 |
Pšenica | 3 | 2-4 |
Vsebina škatle
- Pokrov
- Pladnja za kalitev
- Spodnji pladenj (brez odtoka)
Dimenzije
notranji premer: 17,5cm, višina 15cm
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.