S to vegansko zimsko torto z mascarpone kremo si z lahkoto popestriš sladko zimsko vzdušje. Je taka snežna tortica s pridihom prazičnih dni.
Kaj potrebuješ?
ZA BISKVIT:
- 150 g bele moke
- 50 g polnozrnate moke
- Ščep soli
- 3 čž pecilnega praška
- 1 ½ čž cimeta
- 1 čž ingverja
- 1/3 čž kardamoma
- Ščep pimenta
- Ščep mletih klinčkov
- Ščep muškatnega oreščka
- Ščep črnega popra
- 200 g jabolk
- 70 g kokosovega olja ali veganskega masla
- 70 g kokosovega jogurta
- 70 g rjavega sladkorja
- 100 ml ovsenega mleka
ZA KREMO:
- 200 g Schlagfix mascarpone kreme
- 200 g kokosovega jogurta
- 1 paketek vanilijevega sladkorja
- 20 g sladkorja
- 1/3 čž kardamoma
Priprava
Priprava:
- Moko, sol, pecilni prašek in začimbe damo v večjo posodo in jih z metlico dobro premešamo.
- V ločeni posodi smiksamo kokosovo olje, kokosov jogurt in sladkor, da dobimo masleno kremo.
- 200 g jabolka (že očiščenega in narezanega) naribamo ali nasekljamo v sekalniku. Pri tem pazimo, da iz jabolka ne naredimo čežane. Naribanih jabolk ne odcejamo, saj potrebujemo njihov sok v biskvitu.
- Pečico segrejemo na 180°C. Pekač za torto premera 18 cm namastimo. Na dno namestimo peki papir, obod pa le dobro namažemo s kokosovim maslom.
- Tik preden damo torto v pečico, zmešamo sestavine. Masleno kremo, mleko in naribano jabolko dodamo suhim sestavinam in rahlo premešamo, ravno toliko, da so vse sestavine enakomerno razporejene in ni več suhih delcev.
- Testo predevamo v pekač in ga poravnamo. Pečemo ga 55 minut.
- Za mascarpone kremo damo v večjo posodo vse sestavine in jih z električnim mešalnikom miksamo in stepamo, da dobimo gladko kremo. Krema bo precej čvrsta, a še vedno od stepanja rahla.
- Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi. Ohlajenega prerežemo napol, da dobimo dva sloja.
- 3 do 4 žlice kreme nadevamo na prvi sloj in jo enakomerno razmažemo po biskvitu. Čeznjo položimo drugi sloj biskvita in tudi nanj naložimo kake 3 žlice kreme. S preostalo kremo namažemo obod torte, da je vsa odeta v belo kremo. Razmažemo še po vrhu, zaobimo robove in torta je pripravljena.
- Po želji jo lahko okrasimo z janeževimi zvezdami, koščki cimetovih palčk, klinčki in suhim cvetjem.
Recept je pripravila Vita – Little Kitchen Vibes