Vita je pripravila preprost, a odličen recept za vegansko kremšnito.
To je definitivno moja najljubša sladica, zato sem se tudi tako zelo veselila recepta. Svojega pa delim v prihodnje 🙂
Le kdo ne bi maral, okusnega vanilijevega pudinga na posteljici listnatega testa, s sladko smetano na vrhu.
Če boste poskusili kremšnito po tem receptu, dajte nas označit in sporočit kako vam je všeč 😉
Kaj potrebuješ?
- 1 sloj listnatega testa
- 3 zavojčki vanilijevega pudinga
- 1,5 l sojinega mleka
- 150 g sladkorja
- 1/3 čž kurkume
- 50 ml OGGS akvafabe
- ½ čž limoninega soka
- 600 ml Schlagfix veganske smetane za stepanje
- Sladek kakav ali čokolada v prahu
Priprava
Priprava:
- Najprej pripravimo vanilijevo kremo. Sojino mleko damo v velik lonec. V ločeni posodici zmešamo ves vanilijev puding, sladkor in 15-20 jedilnih žlic mleka iz lonca. Preostalo mleko segrejemo do vrelišča. Vmes večkrat pomešamo, sicer lahko nenadno prekipi. Puding, sladkor in mleko v posodici z metlico dobro zmešamo, da dobimo gladko maso. Ko mleko zavre, lonec odstavimo in v mleko vlijemo pripravljeno pudingovo kremo. Dobro premešamo z metlico, da se puding razporedi. Spet pristavimo na ogenj in segrevamo, dokler ne zavre. Vmes neprestano mešamo, da se puding enakomerno pokuha in zgosti.
- Ko je puding kuhan, ga pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se popolnoma ohladi.
- Listnato testo spečemo po navodilih. Ker je to spodnji sloj, ga nič ne razrežemo, samo spečemo v pekaču, v katerem bomo delali kremšnite. Najlažje je, če je to pekač z robom, ki se ga dá odstranit. Sicer pa gre tudi z navadnim pekačem. Pred peko ga ne pozabi prepikati z vilicami, da se ne bo preveč dvignil.
- Ko je vanilijev puding ohlajen, pripravimo Oggs Akvafabo. Damo jo v visoko posodo in stepemo. Pred stepanjem ji dodamo limonin sok, ki deluje kot stabilizator in pomaga, da se naredi trdna pena.
- Peno od akvafabe dodamo vanilijevemu pudingu in fino stepemo z električnim mešalnikom, da dobimo bolj rahlo kremo. Dodamo tudi kurkumo, da bo krema še bolj rumena.
- Smetano za stepanje stepemo z električnim mešalnikom. Če imamo nesladkano smetano, ji dodamo nekaj sladkorja v prahu, po okusu.
- Ko sta listnato testo in pekač ohlajena, na testo namažemo vanilijevo kremo. Nanjo nanesemo in razmažemo stepeno smetano.
- Ko sta oba sloja nameščena, kremšnite posujemo še s čokolado v prahu ali sladkim kakavom.
Nasveti in triki:
- Uporabit moramo sojino mleko. Samo s tem mlekom je puding res gost in trden.
- Če želimo tiste klasične kremšnite, ki imajo tudi zgoraj sloj listnatega testa, uporabimo še en sloj listnatega testa, le da tega pred peko razrežemo na kvadratke v velikosti kosov, kakršne bomo kasneje narezali. Pred peko jih prav tako prepikamo in na koncu posujemo s sladkorjem v prahu.
- Namesto vanilijevega pudinga lahko uprabimo domačo mešanico. Namesto ene vrečke pudinga uporabimo 40 g škroba, 1/3 čž kurkume in 10 kapljic vanilijine esence (za cel pekač kremšnit to količino potrojimo, ker bi sicer uporabili 3 vrečke pudinga).
- Najbolj priporočam vegansko smetano za stepanje Schlagfix – ta neverjetno dobro drži obliko in ima izjemno dober okus.
Recept je pripravila Vita – Little Kitchen Vibes