Glavne jedi, Recepti

Veganska pica s pikantno salamo in kebabom

Veganska pica s pikantno salamo in kebabom

Veganska pica s pikantno salamo in kebabom je recept za dve pici. Pripravljamo eno s pepperoni nadevom in eno s kebab nadevom. Testa je dovolj za dve pici, kar zadošča dvema osebama. Če želimo več pic, preprosto podvojimo ali potrojimo sestavine. Nadev lahko po želji prilagajaš svojemu okusu, a ti zagotavljam, da sta ti dve kombinaciji izjemno okusni. Za nadeve bomo uporabili Plenty Reasons pikantne salame in kebab rezine. Med Plenty Reasons izdelki najdeš tudi druge brezmesne izdelke, kot so veganske začinjene klobasice, šunka ali slanina. Vsi izdelki se fino obnesejo na pici, zato pusti svoji domišljiji prosto pot in se poigraj z okusi.

ZA

2 – 3 OSEBE

TEŽAVNOST

SREDNJA

PRIPRAVA

60 MIN

PEKA

5 MIN

Kaj potrebuješ?

SESTAVINE ZA TESTO Z DROŽMI:

  • 280 g moke
  • ½ jž soli
  • 50 g droži (lahko kar iz hladilnika), ali 1/4 paketa suhega kvasa
  • 1 jž olivnega olja
  • 150 ml vode

PARADIŽNIKOVA OMAKA:

  • 200 ml pasiranega paradižnika (uporabimo lahko tudi pelate ali sveže paradižnike)
  • 2 stroka česna
  • ½ čž origana
  • Ščep soli

PIKANTNA SALAMA NADEV:

KEBAB NADEV:

  • Plenty Reasons veganski kebab – cel paketek
  • Veganski sir (Moca od Veganke)
  • ¼ rdeče paprike
  • 1 paradižnik (ali 3 češnjevi paradižniki)
  • ½ rdeče čebule
  • Solata ali rukola
  • Jogurtova polivka (1 jž naravnega kokosovega jogurta, ščep soli, ščep popra, 1/3 jž rdeče paprike v prahu, ½ jž tahinija, 4 jž vode)

Priprava

  1. Testo za pico pripravimo dan prej, najbolje popoldne. Vse sestavine zgnetemo v skledi in oblikujemo kepo testa. Če je vode premalo, jo dodajamo postopoma, žlico po žlico, in gnetemo. Testo premažemo z olivnim oljem, pokrijemo s krpo ali folijo za živila in pustimo na pultu na sobni temperaturi vsaj 3 ure. Za tem celo skledo prestavimo v hladilnik čez noč. Naslednje jutro vzamemo skledo iz hladilnika in jo spet pustimo na pultu kake 3 ure. Za tem predenemo testo na pult, oblikujemo kepo in jo prerežemo na pol. Iz vsake polovice oblikujemo svojo kepo. Premažemo ju z oljem in kepi testa prestavimo v pekač, pekač pa pokrijemo s krpo. Krogli testa lahko pustimo tudi na pultu na pomokani površini in ju pokrijemo s krpo ali narobe obrnjenim pekačem. Pustimo še vsaj 2-3 ure, lahko tudi dlje (pravzaprav je tako še bolje), da testo lepo vzhaja. Če je testo dobro vzhajano, lahko tik pod površino vidimo drobne mehurčke.
  2. Ko je testo pripravljeno, pripravimo še nadeve. Pečico začnemo segrevati takoj, saj se mora segreti na najvišjo možno temperaturo. Velik pekač ali kamen za pico vstavimo v pečico še preden jo začnemo segrevati in ga segrevamo skupaj s pečico, da je podlaga za peko pice vroča, malone razbeljena. Ker bomo pico postavili direktno na kamen ali pekač, mora le-ta biti čim bolj vroč, da se spodnji del pice takoj zapeče in se ne prime na podlago. Segrevamo najmanj 20 minut, še bolje, če segrevamo dlje – s tem zagotovimo res visoko temperaturo, kamen za pico ali pekač pa se ima čas dobro razgreti. .
  3. Pasiran paradižnik zmešamo z origanom, soljo in drobno nasekljanim česnom. Ta omaka bo osnova za obe pici. Namesto pasiranega paradižnika lahko uporabimo pelate, koščke paradižnika v lastnem soku iz konzerve, ali pa svež paradižnik. V tem primeru pelate ali kose paradižnika damo v blender, dodamo začimbe in vse dobro zmiksamo, da dobimo gladko omako za pico.
  4. Za pepperoni pico narežemo papriko na tanke trakce. Paradižničke prerežemo napol. Uporabimo sir po svojem okusu, meni je izjemno všeč Moca sojin sir z okusom po mozzarelli od Veganke. Sira uporabimo toliko, kolikor ga želimo. Gorčično polivko pripravimo, a jo uporabimo šele, ko je pica pečena.
  5. Za kebab pico rdečo papriko narežemo na majhne kocke. Uporabimo navaden ali češnjev paradižnik. Navadnega narežemo na večje kocke, češnjevega pa prerežemo samo na pol. Čebulo narežemo na kolobarje. Uporabimo sir po želji, kot za pepperoni pico. Solato narežemo na tanke trakce – na pico jo bomo potrosili šele, ko bo pica pečena. Enako velja za jogurtovo polivko, ki jo zmešamo vnaprej, da je pripravljena za kasneje, tako kot gorčična.
  6. Testo raztegnemo na pomokani površini – najprej s pestjo pritisnemo v sredino ene od krogel testa, da ustvarimo vdolbino, nato pa z dlanmi raztegnemo testo na željeno velikost; testo lahko raztegnemo tudi v zraku, a pazimo, da se ne strga. Roba pustimo, kolikor želimo – sama imam rada več roba, ni pa nujno, da ga veliko ostane.
  7. Testo prestavimo na dobro pomokano desko, iz katere ga bomo prestavili na pekač ali kamen za pico. Premažemo ga s paradižnikovo omako za pico in ga takoj prestavimo na razgret pekač oz. kamen za pico. V pečici naj se peče dve minuti. Za tem odpremo pečico, pekač potegnemo ven in pico obložimo z željenim nadevom.
  8. Za pepperoni pico najprej dodamo sir in papriko. Spet potisnemo v pečico, da se peče 3 minute. Nato na pico damo še štiri rezine Plenty Reasons pepperoni klobasice in češnjeve paradižnike. Pečemo še 2-3 minute, da se vse lepo zapeče. Če dodamo pepperoni klobasice prej, obstaja možnost, da se bodo zažgale ali vsaj presušile. Tega ne želimo, zato jih dodamo na koncu.
  9. Za kebab pico dodamo sir, čebulo in papriko, nanje potrosimo Plenty Reasons kebab koščke in češnjeve paradižnike. Pečemo 3 minute. Nato vklopimo ventilacijo in na isti visoki temperaturi pečemo še 2 minuti, da se vse dobro zapeče.
  10. Tik preden postrežemo, pepperoni pico prelijemo z gorčičnim prelivom, na kebab pico pa dodamo solato in jo prelijemo z jogurtovim prelivom.
  11. K pici se enkratno poda kombucha ali ingverjevo pivo.

 

Recept je pripravila Vita – Little Kitchen Vibes

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja