Na Bosh sva že kar nekaj časa nazaj videla video recept za nemesne kroglice iz testenin in fižola. In sva jih naredila malo po svoje. Odlične so! V omaki za čufte in s pire krompirjem.
Priprava brezmesnih kroglic:
Kuhane testenine, rdeč fižol, paradižnikovo mezgo, bbq omako, dimljen tofu ter poper in sol damo v večjo posodo, kjer lahko vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Na olju posebej prepražimo na majhne koščke narezano čebulo, kateri dodamo timijan, stisnjen česen ter sol in poper.
Popraženo čebulo nato dodamo zmiksani masi ter vse skupaj dobro premešamo, lahko tudi ponovno zmiksamo s paličnim, da ni kosov čebule.
Iz mase oblikujemo majhne kroglice, katere nato popečemo na ponvi in jih damo še za 5-10 minut kuhat v paradižnikovo omako.
Priprava paradižnikove omake:
V posodi segrejemo nekaj olja, na katerega posipamo moko, da dobimo gostejšo maso, dodamo sladkor po okusu oziroma kako sladko omako želimo imeti (lahko se doda tudi pozneje).
Vse skupaj zalijemo s paradižnikovo omako in nekoliko vode, dobro premešamo z metlico, solimo in popramo ter dodamo še paradižnikovo mezgo.
Priloga:
Brezmesne kroglice pa ne morejo biti brez priloge, seveda pire krompirja, za katerega skuhamo krompir v osoljeni vodi. Ko je le ta kuhan, mu odlijemo vodo, solimo po okusu, dodamo sojino smetano za bolj kremast okus in ga pretlačimo.