Sestavine za veganski golaž:
(za 4 osebe)
- 6 majhnih ali 3 velike korenčke
- 4 krompirji
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 250 g fižola
- 250 g graha
- 100 ml domače paradižnikove mezge
- 1 l vode
- 2 manjša lovorjeva lista
Dodatno:
- timijan
- sol
- poper
- sladka rdeča paprika v prahu
- kurkuma
- mleta kumina
- olivno olje
Priprava:
Na manjše kose narežemo krompir, korenček, čebulo in česen. Nato v večjo posodo vlijemo malo olja, dodamo narezano čebulo in česen ter popražimo, da postekleni. Ko čebula postane svetlo rjave barve dodamo vso ostalo zelenjavo in pustimo dušiti 10 minut. Po desetih minutah k zelenjavi vlijemo vodo in paradižnikovo mezgo ter začinimo po okusu. Golaž še pustim kuhati približno 45 minut, toliko da je vsa zelenjava dobro skuhana in lahko serviramo.
Po želji še golažu lahko dodamo sojine kocke, tofu ali pa tudi kakšno drugo zelenjavo.
Za serviranje in odličen priokus lahko dodamo tudi smetano.